
N o . 40 of 1980 

An Ordinance to amend the Registration of Births, Deaths and Marriages 
Ordinance 1963 

I, T H E G O V E R N O R - G E N E R A L of the Commonwealth of Australia, acting 
with the advice of the Federal Executive Council, hereby make the following 
Ordinance under the Seat of Government (Administration) Act 1910. 

Dated this twelfth day of October 1980. 

Z E L M A N C O W E N 
Governor-General 

By His Excellency's Command, 

R. ELLICOTT 
Minister of State for the Capital Territory 

REGISTRATION OF BIRTHS, DEATHS A N D MARRIAGES 
( A M E N D M E N T ) O R D I N A N C E (No. 2) 1980 

Short title 
1. This Ordinance may be cited as the Registration of Births, Deaths and 

Marriages (Amendment) Ordinance (No. 2) 1980.1 

Principal Ordinance 
2. In this Ordinance, "Principal Ordinance" means the Registration of 

Births, Deaths and Marriages Ordinance 1963. 2 

Interpretation 
3. Section 5 of the Principal Ordinance is amended by omitting "illegit­

imate" from the definition of "parent" in sub-section (1) and substituting 
"ex-nuptial". 

4. Section 17 of the Principal Ordinance is repealed and the following sec­
tion substituted: 

Name and other particulars relating to father of ex-nuptial child 
"17. (1) Subject to sub-section (2), the Registrar shall enter in the Regis­

ter of Births the name of, and other particulars relating to, the father of an ex-
nuptial child if— 
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(a) the mother and the father of the child each requests, or the father of 
the child requests, the Registrar, in writing, to include the name and 
other particulars in the entry of the birth of the child in the Register of 
Births; 

(b) the father, by writing under his hand furnished to the Registrar, ac­
knowledges that he is the father of the child; and 

(c) the acknowledgement is signed by the father in the presence of the 
Registrar or, where the Registrar is satisfied that it is impracticable 
for the father so to sign the acknowledgement, a statutory declaration 
of the father verifying the facts contained in the acknowledgement is 
furnished to the Registrar. 

" (2) Where the father of an ex-nuptial child makes a request under sub­
section (1) but the mother of the child does not make such a request, the Regis­
trar shall not enter in the Register of Births the name of, or any other particu­
lars relating to, the father of the child unless the Registrar is satisfied that the 
mother of the child is dead or after reasonable inquiry cannot be found or is, for 
any other reason, unable to make a request under sub-section (1). 

" (3) Where— 

(a) a court of competent jurisdiction has, under a law in force in the Terri­
tory, made or given an order or judgment the making or giving of 
which is dependent upon the court being satisfied that a person is, or 
which adjudges or declares a person to be, the father of an ex-nuptial 
child; and 

(b) the order or judgment has not been set aside on the ground, or on 
grounds including the ground, that that person is not, or may not be, 
the father of the child, 

the Registrar shall, upon application, enter in the Register of Births the name 
of, and other particulars relating to, the person as the father of the child. 

"(4) An application under sub-section (3) may be made by or on behalf 
of— 

(a) the mother or father of the child; 

(b) a guardian of the child; 

(c) any person who, in the opinion of the Registrar, has a proper interest in 
making the application; or 

(d) if he has attained the age of 18 years—the child. 

" (5) A request under sub-section (1) or an application under sub-section 
(3) may be made at the time when registration of the birth of the child is being 
effected or at any time thereafter and may be made whether registration was 
effected before or after the commencement of the Registration of Births, 
Deaths and Marriages (Amendment) Ordinance (No. 2) 1980. 
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"(6) Where the Registrar enters in the Register of Births the name of, or 
other particulars relating to, the father of an ex-nuptial child under this sec­
tion, the Registrar shall sign his name immediately under the entry and write 
the date on which the entry was so made. 

"(7) The Registrar shall not enter in the Register of Births the name of, or 
any other particulars relating to, the father of an ex-nuptial child except in ac­
cordance with this section. 

"(8) The Registrar shall bring the provisions of this section to the notice of 
any person furnishing information concerning the birth of an ex-nuptial 
child.". 

Additional name given at baptism or by notice to Registrar 

5. Section 19 of the Principal Ordinance is amended by omitting "illegit­
imate" from paragraph (7) (c) and substituting "ex-nuptial". 

NOTES 
1. Notified in the Commonwealth of Australia Gazette on 17 October 1980. 

2. Ordinance No. 17, 1963 as amended by No. 19, 1966; No. 47, 1974; No. 29, 1975; Nos. 
18, 50 and 58,1977; No. 17,1979; No. 24,1980. 
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